Мъж се дава под наем, за да не прави абсолютно нищо, и има хиляди клиенти 
19 януари 2022 07:21 Mobile watches 1690 прочита Mobile comments 0 коментара

 

Шоджи Моримото винаги е бил спокоен и не особено заинтересован от каквото и да било, наричан “нехранимайко” от своето семейство, приятели и колеги. 

След редица неуспешни трудови начинания след университетските си години, Шоджи, който сега е на 38 години, решава да последва страстта си през 2018 г. 

Моримото създава Twitter акаунт с името “Nothing Rent-a-Man” (レンタルなんもしない人/Човек под наем за нищо). Той предлага компания за всеки, който си търси такава. 

Японецът не предлага помощ или някакви конкретни услуги. Шоджи просто е там, където е необходимо. Срещу такса, разбира се. 

“Давам се под наем, за да не правя нищо, което значи, че не полагам никакви усилия” казва Шоджи пред CBS News. “Не инициирам разговори. Отговарям на общи приказки, но само толкова. ” 

Мъжът е отговорил на над 3000 запитвания през кариерата си на “Човек под наем за нищо. ” Казва, че има около 3 поръчки на ден. 

Някои от клиентите му обаче не разбират точно услугата, която извършва, като са го карали да чисти домовете им, да пере и дори да позира гол. Един клиент даже е помолил Шоджи да му стане приятел. 

Моримото отказва всякакви подобни молби. Като “Човек под наем за нищо”, той просто прави… нищо. 

“Хората ме използват по различни начини. Някои просто са самотни”, казва той. “Някои се срамуват да отидат на интересно място сами, имат нужда от някого, с когото да споделят мнението си. ” 

“Не съм приятел или познат. Свободен съм от бремето, което идва с отношенията с хора, но в същото време ни кара да се чувстваме не толкова самотни. ” 

Шоджи е просто компания за хора, които имат нужда от нея. Стоял е в студа при уличен музикант, ходил е с хора на ресторанти, за да не изглежда, че нямат приятели, дори е ял торта на рождения ден на самотен човек. 

Моримото е написал четири книгим посветени на изживяванията му, как придружава клиенти на кафене, излиза с тях и дори как дава емоционална подкрепа на човек, минаващ през тежък развод. 

Тамами Миязаки, на 44 години, който е клиент на Моримото, споделя следното: 

“С приятелите трябва да се притесняваш дали им харесва барът (който си избрал) или не. Rental-san (Човекът под наем) директно ти казва “да” или “не”. Много по-лесно е, отколкото да излизаш с приятел. ” 

Професията на Шоджи Моримото може да не е често срещана сега, но в близкото бъдеще е възможно да има много такива “хора под наем”. Забързаното ни ежедневие, дългият работен ден и поредният локдаун могат да се нарекат рецепта за самота. Моримото не прави нищо особено, просто присъства в живота на клиентите си за няколко часа, за да имат с кого да си разменят няколко думи. 

Услугата, която предлага, е много търсена в Япония, а след време, може да е търсена и навсякъде по света. 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката