Ампутираха четирите крайника на жена с грип, не се предаде
19 ноември 2023 22:44 Mobile watches 424 прочита Mobile comments 0 коментара

 

Жена от Охайо си спомня как е загубила и четирите си крайника, след като е дала положителен тест за грип и е развила бактериална инфекция, довела до сепсис.

Кристин Фокс била на 38 години, когато се разболява от грип през март 2020 г., само дни преди пандемията Covid-19 да затвори света.

Майката на две деца отишла в спешна помощ, където ѝ поставили диагноза грип, дали ѝ лекарство и я изпратили вкъщи. На следващия ден обаче нещата се влошили, предава "People".

„Бях на дивана си и най-добрата ми приятелка ми изпрати съобщение“, казва Фокс. "Тя ме попита как се чувствам, а аз ѝ отговорих, "Чувствам се сякаш умирам" - и това беше последното съобщение, което тя получи от мен."

Два часа по-късно Фокс се свърза с нейна приятелка, която е медицинска сестра, и идва да провери жизнените й показатели. „Тя дойде и каза: „Трябва да тръгваме.“

Фокс казва, че по-малко от 24 часа след първото си посещение при лекар е била в спешното отделение. „Върнах се към триажа и не си спомням нищо след това.“

Това, което се случва след това, било бърз спад, тъй като Фокс изпаднала в септичен шок.

Сепсисът е сериозно състояние, при което тялото реагира неправилно на инфекция. Процесите на борба с инфекциите включват тялото, което води до лоша работа на органите. Сепсисът може да прогресира до септичен шок. Това е драматичен спад на кръвното налягане, който може да увреди белите дробове, бъбреците, черния дроб и други органи. Когато увреждането е сериозно, може да доведе до смърт.

За година най-малко 1,7 милиона възрастни в САЩ развиват сепсис и близо 270 000 умират от инфекцията, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC)

„Поставиха ме в медикаментозна кома“, казва Фокс пред "People". „Казаха да се подготвя за загуба на крайник, защото ме поставиха на вазопресори.“

Както обяснява Националният институт по здравеопазване, "вазопресорите могат да причинят значителен вазоспазъм с потенциална исхемия (липса на кръвоснабдяване) в множество области на тялото, включително горните и долните крайници."

„Помислиха, че ще загубя няколко пръста на краката или ръцете. Нищо подобно на това, което се случи."

На 27 март краката на Фокс били ампутирани под коленете. След това състоянието на ръцете ѝ се влошава и на 6 април те са ампутирани точно под лактите.

„Отпразнувах“ 39-ия си рожден ден на 9 април в медикаментозна кома“, казва тя.

За Фокс цялото преживяване било сюрреалистично. Тя влиза в спешното отделение заради тежък грип. а след това се буди без ръце и крака на фона на глобална пандемия. „Събудих се и хората бяха с маски, щит, очила. Нямах представа какво се е случило“.

Но Кристин Фокс се справила с новата си реалност с прагматичен подход.

„Няма нищо, което да промени това. Никога няма да си върна ръцете и краката. Така че беше битка или бягство, незабавно. Това беше най-важното нещо, което ме преведе през това – разбрах от първия момент, че животът ми се променя завинаги."

Седмици по-късно Фокс успява да напусне болницата. Това щеше да бъде първият път, когато тя щеше да види сина си Ландън и дъщеря си Лайкен, тогава на 9 и 7 години, от 9 мар

Фокс продължава да се занимава с 12 изтощителни седмици физическа терапия, три часа на ден, в Института за рехабилитация на Медицинския център на Университета в Питсбърг в Пенсилвания.

„Трябва да спечеля това, защото трябва да бъда майка на децата си“, казва тя на PEOPLE. „Те можеше да скърбят за моята смърт. Не го направиха. Трябва да отида да се боря в тази терапия всеки ден, за да бъда майката, от която имат нужда да бъда.“

Glasnews.bg

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката