Болни доплащат по 1500 лева за лечение
10 април 2024 08:31 Mobile watches 2602 прочита Mobile comments 5 коментара

 

 Пред пациентите с онкологични заболявания у нас са налице финансови и организационни затруднения в достъпа им до лечение. Те са факт, въпреки че публичните средства за онкологично лечение у нас са се увеличили над два пъти през изминалите пет години. Ръстът на финансирането не е довело и до подобряване на резултатите в онкологичното лечение – страната ни продължава да е единствената в ЕС с нарастваща смъртност от онкологични заболявания, както и с по-ниска петгодишна преживяемост в сравнение със средната за ЕС.

Това са основните изводи по проекта „Достъп до онкологична грижа“ на „Индекс на болниците“, който се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и с участието на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Съвместна Онкологична Национална Мрежа (СОНМ).

От данните на национално представително проучване на „Индекс на болниците“, проведено в началото на годината сред 417 онкоболни пациенти и техни близки става ясно, че на малко над 69% от пациентите с онкологични заболявания у нас през последните пет години се е наложило да доплатят средно 1495 лв. за лечението си. Това е довело до ограничаване на получаваните здравни грижи при 26% от тях.

Най-голяма част от хората са доплащали за операция – 56%, като средната сума е била 1732 лв., а най-честата причина е изборът на екип. Около 41% от анкетираните са доплащали за изследвания, като средната сума там е била 455 лв., за биопсия пари допълнително са давали 25% от пациентите, а средната сума е била 267 лв. При медикаментозната терапия доплащане е имало при 25% от анкетираните, като средната сума е била 651 лв., тя е била основно за медицински изделия и лекарства, както и за болничен престой.

 

Най-малко е било доплащането за лъчелечение – едва при 13% от анкетираните, а средната сума е възлизала на 364 лв. и отново най-често се е налагала за медицински изделия и консумативи - при 39%. Начините на доплащане са били основно на касата на лечебното заведение - в 71% от случаите. В 9% пациентите са били пратени да платят на касата на друго лечебно заведение за изследване  или процедура, а в 4% парите са били дадени на ръка.  По време на лечението 55% от хората са извършили и други плащания, които обаче са свързани с онкологичната диагноза, те са били на средна стойност от 897 лв. Така например за специализирани хранителни добавки, перука, медицински изделия, естетически интервенции, границите на доплащанията при тях варират от 100 лв. за изделия до 6000 лв. за естетически интервенции.

 

 

 

 

Разходите за лечение на пациентите с онкологични заболявания у нас не са покрити на 100% с публични средства чрез НЗОК, МЗ или общините, категорични са и изводите от анкета сред членовете на Асоциацията на българските застрахователи, в която се включиха 11 от най-големите дружества в страната, осъществаващи дейност по застраховки срещу здравни и биометрични рискове.

През миналата година обезщетенията, които те са платили за пациент варират средно от 289 лв. до 1156 лв., показват данните на седем от тях, които разполагат с такава информация. Дружествата са единодушни, че доплащане при пациентите с онкологични заболявания се налага на всеки етап от пътя им – при диагностичните дейности, оперативното лечение, медицинските изделия, диспансеризацията и последващото наблюдение, палиативните грижи.  Доплащането при пациентите с онкологични заболявания затруднява достъпа им до онкологично лечение, профилактика, диагностика и палиативни грижи, като нерядко дори ги лишава от адекватни здравни грижи, категорични са дружествата в своите наблюдения.
 

Сред предложенията, дадени от дружествата, за адресиране на ситуация, са:

-             Цялостно финансиране или максимално разширяване на обхвата на общественото здравно осигуряване за превенция, ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, инвестиране в по-добра база и палиативни грижи;

-             Ясно национално дефиниране на параметрите (по вид, обем и финансова рамка) на ангажиментите на държавата (обществения ресурс), което от своя страна ще подпомогне определянето на оперативното поле на дружествата за доброволно здравно застраховане, когато е необходимо доплащане за онкологични дейности.

 

Очертаните проблеми в онкологичната грижа са симптоматични за състоянието на здравната система у нас. Според АБЗ подобряването на качеството на медицинската грижа, повишаването на  ефективността на използване на средствата и контрола в здравната система и намаляването на нерегламентираните плащания минава през преосмисляне на модела на здравеопазване в диалог с всички заинтересовани страни.

Pariteni.bg

5 коментара
Коментирай
04.07.2024 19:08 | CharlesBum
Какие мифы существуют об акне? - Одни из мифов включают веру в то, что акне вызваны плохой гигиеной, употреблением жирной пищи или недостаточным умыванием лица; эти факторы могут способствовать, но не являются прямыми причинами.
What myths exist about acne? - Common myths include the belief that acne is caused by poor hygiene, eating greasy foods, or not washing the face enough; these factors can contribute but are not direct causes.
лечение гнойных прыщей https://www.allmedweb.ru/
05.07.2024 19:45 | XRumer23Dep
Dogs Cane Corso in Moscow
cane-corso. moscow
06.07.2024 09:05 | XRumer23Dep
Dogs Cane Corso in Moscow
cane-corso. moscow
06.07.2024 12:03 | CherieDip
Что новенького? -смотри у меня

Интерактивный канал в телеге с БЕЗДЕПОЗИТНЫМИ БОНУСАМИ

Бездепозитные бонусы - бонус от игровых клубов и букмекерских контор, которые новички получают без депозита.

Раз в день будем добавлять новые бонусы

Интерактивный канал: @new_bonuses

Подробнее: http://t.me/new_bonuses
08.07.2024 11:00 | Lazernoe_nror
Какой восстановительный период после процедуры? - Восстановительный период короткий, обычно от нескольких дней до недели, во время которого рекомендуется избегать воздействия солнечного света и следовать рекомендациям врача по уходу за кожей.
What is the recovery period after the procedure? - The recovery period is short, usually from a few days to a week, during which it is recommended to avoid sun exposure and follow the doctor's skin care instructions.
удаление папиллом в москве цена http://laser-removal-of-papillomas.ru/
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката