Деца се натровиха с олово, изтеглят пюрета от продажба
16 ноември 2023 08:17 Mobile watches 412 прочита Mobile comments 0 коментара

 

Най-малко 22 малки деца в 14 щата в САЩ са проявили симптоми на отравяне с олово. Смята се, че то се дължи на замърсени с олово опаковки с ябълково пюре и ябълков компот.

Здравните власти в страната предупреждават лекарите да бъдат нащрек и за други възможни случаи на отравяне.

Засегнати са деца на възраст от 1 до 3 години, като поне при едно от тях нивото на олово в кръвта е осем пъти по-високо от нивото, което по принцип се възприема за пораждащо безпокойство, посочват от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Нивата на олово в кръвта на засегнатите деца варират от 4 до 29 микрограма на децилитър. Съобщените симптоми включват главоболие, гадене, повръщане, диария, промяна в нивото на активност и анемия.

От продажби вече са изтеглени опаковки с ябълково пюре, ябълково пюре с канела и ябълков компот с канела. Продуктите са били продавани в магазини и онлайн.

Излагането на високо съдържание на олово може да доведе до сериозни нарушения в ученето и поведението на децата, пише bTV.

Тежки метали като оловото могат да попаднат в хранителните продукти от почвата, въздуха, водата или при промишлени процеси.

Към 7 ноември е имало случаи на натравяне с олово при малки деца в щатите Алабама, Арканзас, Луизиана, Мериленд, Мисури, Ню Мексико, Ню Йорк, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Вашингтон.

Glassnews.bg

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката