Драма в Кърджали: Докараха 29-г бременна при кардиолога д-р Местан и той възкликна: Не повярвах на видяното
25 май 2023 08:16 Mobile watches 1016 прочита Mobile comments 0 коментара

Драма в Кърджали: Докараха 29-г бременна при кардиолога д-р Местан и той възкликна: Не повярвах на видяното

Изключително рядък случай на остър инфаркт на миокарда при млада бременна се оказа предизвикателство пред инвазивния кардиолог д-р Кямуран Местан от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали, в ранните часове на неделния ден, пише 24rodopi.com.

29-годишната бременна и съпругът й се прибрали у дома в съботната вечер, когато започнала болка в гърдите и гърба. Първоначално не обърнали внимание, защото и друг път през последните седмици била получавала подобни оплаквания. Болката станала непосилна и малко по-късно се озовали в спешния център на кърджалийската Многопрофилна болница.

На направената електрокардиограма имало данни за остър миокарден инфаркт, което наложило спешна хоспитализация в отделението по кардиология, където дежурен бил инвазивният кардиолог д-р Кямуран Местан.

„Не повярвах на видяното в направените кардиограми в Спешна помощ. Направих още няколко в отделението. От кардиограмите и ултразвуковото изследване на сърцето, данните бяха категорични, че се касае за остър миокарден инфаркт. За първи път виждах такъв случай, а за 20-годишната си практика съм виждал какво ли не“, разказва д-р Кямуран Местан.

„Нямаше време за губене, трябваше спешно да влезна в ангиографската зала и да реканализирам, да отпуша запушената артерия. Времето е „миокард“, както казваме ние, инвазивните кардиолози. Проблемите бяха свързани с бременността. Работим с рентгенов апарат, има радиационно облъчване, има лекарства, които ще се приемат, а всичко това може да застраши плода“, продължава разказа си д-р Местан.

„За възрастен организъм облъчването по време на коронарографията е безвредно, но за плода в бременната матка може да се окаже проблемно. За щастие, бременността беше около 22-ра гестационна седмица, когато се смята, че образуването на органите на бебето е приключило.

Започнахме процедурата при максимални мерки за предпазване на младата жена и плода й. Интервенцията завърши с имплантиране на стент. Всичко мина по най-добрия начин“, усмихнат разказва инвазивният кардиолог.

По думите му най-щастлив е бил бъдещият татко.

„В следващите часове направихме справка за световния опит в тези случаи.

Оказа се, че наистина е много рядък случай, при напълно здрава, без предшестващи заболявания и рискови фактори млада, 29-годишна жена, да има остър миокарден инфаркт на базата на коронарна атеросклероза. Поведението ни и по време на инфаркта, и след него беше в съответствие със световните стандарти, което пък беше гордост за екипа извършил интервенцията“, не без гордост сподели още д-р Местан. 

Щастливата бъдеща майка се възстановява и почти е готова за изписване. „Ще я проследяваме до раждането в екип с акушер-гинеколози“ заявиха от отделението по инвазивна кардиология.

Блиц

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката