Камък - канара извадиха пловдивски хирурзи от жлъчката на жена, спасиха я от мъки
23 октомври 2023 06:53 Mobile watches 1027 прочита Mobile comments 0 коментара

 

Жлъчен камък с големина 4,5 на 3 см успяха да премахнат пловдивски хирурзи и да спасят от мъки 76-годишна пациентка. В резултат на образуванието жената получила рядкото усложнение на жлъчно-каменна болест. Камъкът пробил стената на възпаления жлъчен мехур и стигнал до хода на тънките черва, като причинил непроходимост.

Интервенцията е извършена с помощта на апаратура под ръководството на началника на хирургичното отделение в УМБАЛ "Пловдив" д-р Йордан Йорданов.

По думите му жената е страдала от безсимптомно протичаща жлъчно-каменна болест от години. Повод за спешната операция става чревна непроходимост, причинена от заклещването на камъка в най-крайната и тясна част на тънкото черво.

Интервенцията продължилата близо 2,5 часа. Сега пациентката е в добро общо състояние.

Йорданов обясни, че от подобна болест страдат повече жени над 50 г., като най-често се отстраняват камъни с големина около 2,5 см. Засяга по-често възрастни хора с множество придружаващи заболявания, поради което и смъртността при тях е между 10 и 30%.

"Хората, диагностицирани с жлъчно-каменна болест, да се доверяват на хирурзите, които могат да проведат адекватно лечение и да ги избавят от проблемите", препоръча хирургът.

24chasa.bg

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката