Притискаха ни да се трансплантират български деца в Правителствена болница 
10 юни 2021 06:19 Mobile watches 635 прочита Mobile comments 0 коментара

Притискаха ни да се трансплантират български деца в Правителствена болница 
  

 
Пациентски организации "Заедно с теб" осъдиха бездействието на държавата по въпроса с незаконните трансплантации. 

"Сигналите са от доста години, не са свързани с последните трансплантации за фалшиви родствени връзки, които обяви служебният министър д-р Кацаров, тъй като това може би е ставало тихомълком и не е излязло в медиите. Те не са български граждани и по никакъв начин не сме сигнализирани ние", каза председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Тя поясни още, че сигналите през годините са от най-висш държавен административен служител в Министерството на здравеопазването. 

"Във Фонда за лечение на деца бяхме подложени на натиск да се трансплантират български деца, бебета в Правителствена болница, при положение, че там няма достатъчно опит. И според някои лекари там няма мултидисциплинарни екипи, които да поемат след това тези трансплантирани деца. Това, което беше ужасяващото е, че директорите на Фонда и уронването на тази държавна институция за лечение на деца си отиваха по нареждане на проф. Спасов", допълни Пенка Георгиева. 

По думите й д-р Тинка Троева е била един от успешните и добре работещи директори. 

"Тя беше уволнена заради това, че ние се преборихме едно 5-месечно бебе да отиде за чернодробна трансплантация в Германия, а не както настояваше националният консултант проф. Спасов да бъде трансплантирано в Правителствена болница. Знаете и случая с малкия Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация, който също трябваше да се трансплантира там, но благодарение на медиите това детенце беше в чужбина", подчерта председателят на пациентска организация "Заедно с теб". 

Тя е категорична, че има много нередности. Попитана защо се закри Агенцията по трансплантации и се преобразува в Дирекция, тя отговори: 

"Последният директор - д-р Марияна Симеонова, работеше много активно с всички пациентски организации, свързани с трансплантации. Ние участвахме много активно там. Агенцията, с тази си прозрачност и с тази си активност към обществото, пречеше. И откакто тя стана Дирекция към Медицинския надзор - нещата изчезнаха. Ние вече загубихме връзка с институциите, процесите, които се случваха, а беше добре, когато трансплантирани пациенти участваха в разглеждането на документите на следващите, които се нуждаят от трансплантация. " 

Пенка Георгиева припомни, че чакащите за трансплантация са много. Надява се новото правителство отново да включи пациентските организации като качество за гарант и като качество на доверие на обществото в донорството. 

Glas bg 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката