Страхотните ползи за здравето от бамята 
13 януари 2022 07:52 Mobile watches 594 прочита Mobile comments 0 коментара

 

Бамята не е сред най-популярните и любими зеленчуци. Попитайте близките и приятелите си за любимия им зеленчук и ще се уверите, че никой няма да се сети за бамята. Тя обаче не трябва да се пренебрегва. Ако досега сте забравяли да си я купувате и да я включвате в ястията си, време е да промените този лош навик. Бамята заслужава специално място на трапезата не толкова заради вкуса си, колкото заради полезните си свойства, които не са никак маловажни. 

С какво е полезна бамята? 

Бамята разполага с превъзходен ресурс от хранителни вещества. Тя е богата на витамини А, С и Е, минерали, протеини, мазнини, фолати, множество фибри, магнезий, въглехидрати. Цялата тази полезна комбинация помага на организма. Ето за какво е полезна бамята: 

Дава енергия и премахва умората 

Прекрасните хранителни вещества, най-вече въглехидратите и витамините в бамята дават енергия, която се бори с хроничната умора. Фибрите в нея допринасят за бавното освобождаване на енергията, което ви държи бодри през деня, а и удължава усещането за ситост. 

Понижава холестерола 

Изследванията сочат, че бамята, наред с ябълките и канелата, е много добър приятел в борбата с високия холестерол. Антиоксидантите и фибрите в нея помагат за прочистването на плаките от холестерол по съдовете и намаляване на количеството му в кръвта. 

Намалява риска от диабет 

Бамята помага за контрола на кръвната захар. Тя е богата на бавно разграждащи се въглехидрати, които предотвратяват резките скокове на кръвната захар и инсулина. 

Полезна е за бъбреците 

Редовната консумация на бамя намалява риска от бъбречни заболявания. Тя има детоксикиращ ефект. Антиоксидантите и минералните вещества подпомагат работата на бъбреците и потискат възможните възпаления. Голяма част от бъбречните заболявания са предизвикани именно вследствие на диабет. А бамята е страхотна в борбата с диабета, така че това е допълнителен бонус. 

Предпазва дебелото черво от проблеми 

Дебелото черво често страда от затлачване, задържане на токсини, създаващи условия за злокачествени процеси. Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните и смъртоносни видове. Ето защо детоксикирането на дебелото черво е от първостепенно значение. Огромното количество фибри в бамята помага за регулиране на работата му. 

iWoman. bg 

 


 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката